COMBINING RICH HERITAGE AND CONTEMPORARY ARCHITECTURE, KIBRE AND LEGAL & GENERAL DELIVER THE WHITMORE COLLECTION, A JEWEL IN THE HEART OF BIRMINGHAM’S JEWELLERY QUARTER

KIBRE, the design studio founded by Dom Coleman and Robin Hutton, are delighted to announce the launch of The Whitmore Collection on Charlotte Street, Birmingham.

In 2017 KIBRE were appointed to work alongside AA architects, the onsite construction team & Legal & General’s Build to Rent (BTR) team, to design the interiors and layouts of the scheme’s 200 apartments, show flats, and reception areas & amenity spaces, and to manage in house the installation of all FF&E throughout the development.

The Whitmore Collection is set on the site of an old factory in the heart of the Jewellery Quarter in Birmingham, previously the Elkington Works factory which produced pieces of silver now on display in some of the world’s most famous museums from the V&A to The Met, New York.

The development marries new build architecture with listed buildings bringing together the amazing industrial heritage and its modern diverse future.

One the most prominent buildings on the site is the three storey Clubhouse, situated just off Charlotte Street, which has been created for all of the residents to enjoy. The Clubhouse contains the gym, games area, co-working space, private dining room and events space. The building has been carefully restored and rejuvenated into an inspiring space for all of the residents to build new friendships, socialise and work.

Additional to the Clubhouse is Iron Works, a listed factory building in the heart of the site which has been transformed into four beautiful apartments.

Inspired by the history of the site, Dom Coleman commented; ‘The interior design takes inspiration from the local surroundings; pride in the city’s industrial heritage, we wanted to integrate the history with modern living to create a unique interior and ultimately people’s homes.  We have, where possible, used any building materials pulled out of the site and reused these to create unique pieces of furniture.

The Clubhouse demonstrates this with a few unique FF&E elements designed and made by KIBRE including a 1.5m old safe door which was transformed into a coffee table.’ Coleman added, ’When we opened the safe door, we discovered a bag of paid cheques, so we integrated these into the design and they now clad the WC! The main structural beam which was removed has been used to make stools which are branded with the Whitmore Colllection logo, floorboards were used to manufacture the dining table and an old cast iron air vent was transformed into a wall light for the main stairwell.’

The apartment furniture was designed and specified in house adopting a bold palette, in keeping with the overall interior design. All of this was designed, procured and installed in house by KIBRE.

Robin Hutton commented: ‘The end result is a new and slightly bolder step forward for BTR interior design and we are delighted to be able to showcase The Whitmore Collection, a project which we have loved creating.’

https://www.thewhitmorecollection.com/